#23


Oskar Daniels skriver om sitt O-ringen

Efter en hyfsad vårsäsong med lite stolpe ut på Natt-SM (18 plats) och lite stolpe in på Sprint-SM (13 plats) var höstsäsongen betydligt sämre. En stukad fot i augusti som fotfarande inte läkt till 100% satte stopp för planerna att prestera ännu bättre på höstens SM-distanser. Istället blev det O-ringen som blev årets kanske bästa prestation för min del.

Att springa O-ringen är alltid speciellt. För att nå topp-placeringarna måste man prestera fem tävlingar i rad, vilket man väldigt sällan gör. Sportchef Anders Hallmén brukar försöka uppmuntra oss med att man faktiskt har råd att bomma hela 15 minuter totalt och ändå ha chans på en bra placering, men tyvärr brukar denna buffert ta slut lagom till vilodagen.

Så var det dock inte i år.

Som vanligt började årets 5-dagars i ovisshet. Startlistan i H21E kommer oftast ut ca 23:59 dagen innan första etappen, och det är oftast inte förrän då man kan vara riktigt säker ifall man ens får springa den klassen (även om jag förra året inte fick klart besked förrän ca 30 min innan min start). Precis som samtliga tidigare år som senior resulterade denna startlista i besvikelse för mig, då jag hamnade precis utanför elitklassen för att ge plats åt betydligt bättre löpare som Mathias Hallmén och andra ”stjärnor” från klassiska orienteringsländer som Hong Kong och Nordkorea.

Istället blev det H21 Lång för mig, eller ”H21 Losers” som den också kallas av uppenbara skäl.

Etapp 1

Eftersom jag blivit väldigt rutinerad på att bli bortgallrad från elitklassen försvann besvikelsen ganska snabbt och jag ställde in mig på en topplacering i långklassen. Sen start gjorde att målet för dagen var etappseger, vilket inte är så enkelt då deltagarlistan i H21L består av ungefär 150st vältränade och bittra orienterare som åtminstone får till ett bra lopp per år.

Själva loppet finns det egentligen inte så mycket att säga om. Jag förstod ganska snabbt att terrängen var väldigt Hallands-lik, vilket orienteringsmässigt brukar betyda ganska enkla kontrolltagningar där det istället blir väldigt viktigt att genomföra långsträckorna bra. Det gjorde jag och kunde vara ganska nöjd med loppet.

Tyvärr räckte det inte hela vägen utan jag fick nöja mig med en 4e plats, 2:35 efter segraren. Resultat

Etapp 2

H21 Lång är en ganska speciell klass. Som sagt har den väldigt många deltagare där nästan alla springer ungefär lika snabbt och där någon som sagt alltid får till ett lite bättre lopp än vad man är van vid. Därför ser resultatlistan väldigt annorlunda ut mellan etapperna, och starttiden blir ofta avgörande.

Den här etappen hade jag tidig start, och trots ett nästan lika bra lopp i nästan samma terräng som gårdagen så blev resultatet betydligt sämre. Jag hade satt målet till etappseger och blev därför såklart besviken, men står ändå fast vid att jag sprang rätt bra denna etapp.

Resultatet blev en blygsam 27e plats, hela 7:37 efter segraren och fick nästan (men bara nästan) stryk av Love Berzell. Resultat

Etapp 3

”Strand-etappen”. Under våren hade jag sprungit bra på en tävling precis bredvid tävlingskartan för denna etapp, så därför var dagens mål självklart: etappseger.

Den här etappen var segern väldigt nära. Jag gör årets kanske bästa lopp. Håller högt tempo hela vägen, orienterar stabilt och undviker tunglöpta sandområden utan att överdriva vägvalen. Nästan perfekt, med ett undantag.

Vid en kortsträcka längst bort tappar jag koncentrationen för ett ögonblick och läser sträckan åt fel håll. Detta resulterar i 25s löpning i kontrakurs och alltså dubbla bomtiden. Dessutom hetsbommar jag 20s på den efterföljande kontrollen. Avslutar sedan lika bra som jag började och går in i mål i en ganska stor ledning. En ledning som jag skulle hålla länge. Efter en lång väntan, med mycket bad i havet, var det fortfarande ingen som hade slagit mig.

Tyvärr var det ändå några få löpare kvar, och det skulle visa sig att två av dem var lite bättre än mig denna dag, och jag blev till slut 3a bara 48s efter segraren. Resultat

Etapp 4

Sista etappen innan jaktstarten, och nu var jag väldigt revanschsugen. Så revanschsugen att jag faktiskt ställde in målet till en etappseger!

Den här etappen hade jag återigen sen start. Dock kom jag lite för tidigt till arenan, vilket innebar att jag fick tillbringa rätt mycket tid för att hålla mig så kall som möjligt (vill minnas att det var runt 45 grader denna dag).
När jag äntligen fick starta var jag lite seg i huvudet och gjorde veckans största bom i inledningen (ca 2:30 bomtid). Springer sedan ganska bra och känner mig pigg hela vägen, men återigen var det några få som sprang bättre. ­­­

Blev 5a, 2:31 efter segraren, men när de fyra etapperna summerades visade det sig att jag skulle gå ut som 2a, med bara 44s upp till ledaren! Resultat

Jaktstarten

Dagens mål? Totalseger såklart. Gick som sagt ut som två, 44s efter ledaren Dag Lofthus och 5s före Viktor Silvermark som gick ut som 3a. Planen var att gå ut rätt hårt för att snabbt gå ifatt norrmannen och sedan på något sätt ta mig i mål först.

Efter ungefär 4s var jag ifattsprungen av Silvermark.

Vi springer bra tillsammans, men ser ingen norrman framför oss. Efter några kontroller börjar misstänka att han har bommat, vilket var faktiskt var fallet och jag stämplar först vid tre kontroller. Bestämmer mig sedan för att ta ett eget vägval, men jag missar kontrollen med nästan 2min och tappar till 4e plats. Jobbar mig upp och har tätkänning några km senare men märker snart att kroppen inte riktigt orkar det hårda tempot som terrängen inbjöd till. Försöker mig på ett par desperata genvägar, men tappar mer och mer. Till slut inser jag att det är kört och får rikta in mig på att hålla 4e platsen.

Tyvärr drar ytterligare en löpare förbi innan jag ens hinner reagera, så jag stapplar till slut i mål på en 5e plats. Resultat

Trots att det inte riktigt räckte hela vägen kan jag inte vara missnöjd. Fyra riktigt bra etapper och en trots allt godkänd jaktstart där jag iallafall gick ”all-in”. Inte ofta man får chansen att tampas om en totalseger i O-ringen.

Nästa år i Borås är det dock dags för en seger. Antingen det eller en plats i elitklassen. Någonting säger mig att det första alternativet är mycket mer troligt…

/Oskar Daniels (Ursäktar för bristen av kartor)

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Mest klickade

    • Inget
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Gör sällskap med 7 andra följare

  • Blog Stats

    • 25 482 träffar
  • Kontakt