#22


Idag skriver Karl Enges om sitt Ultralång SM.

Med en 21 placering under ett okej Natt-SM. En förvånade bra Silva League säsong som resulterade med en 30 placering, förutom en sista kontroll som kostade mig 6 placeringar. Ett bra sprint-SM kval, vilket resulterade i en A-final där jag kom 20. En fruktansväll dålig vecka under O-ringen, vilket gav mig en 54 placering i H18Elit. En okej 28 placering under lång-SM, men kunde blivit bättre om jag inte hade väggat. Plus en 52 placering under medel-SM. Så var det äntligen dags för sista värdeloppet Ultralång-SM. Med en 36placering året innan, en väggning under lång-SM finalen som var 3 kilometer kortare samt att mina ben inte var fräscha eftersom jag hade vilat sedan fredagen veckan innan var förväntningarna på topplacering låga.

Karta: http://kartarkiv.turebergsif.se/show_map.php?user=enges&map=432

Har blivit och blir fortfarande tillsagt av Gunilla Svärd, min mentor i Uppsala om att ta det lugnt i början. Fast med dessa ord i banktanke efter startsignalen drog jag iväg och var först vid startpunkten och drog mer än halva långsträckan till 1. Men efter en stunds löpning kommer Simon Hector upp och anför klungan, läger mig i rygg vilket blir en besvikelse eftersom vi missar 1. Jaha sådan händer, men jag ligger fortfarande med i klungan. Lägger mig längre bak i klungan till 2 och avvaktar. Till 3 delas klungan upp, jag följer med i den avvikande klungan på 6personer. Vi går bra och snabbt, men till besvikelse när jag kommer ut till vägen så ser jag svansen från den andra klungan. Helvete, jag har tappat på klungan nu. Snabbt som attan springer jag in mot kontrollen och tar den bara en liten stund efter svansen. Springer snabbt ut från 3 och kommer i kapp klungan. In till 4 fokuserar jag på att få rätt klunga som har min gaffel.

Kommer in i rätt klunga, gött nu är det bra hänga med. Första slingan går bra, men ut från den kollar jag vilket håll jag ska ut från bokontrollen, till min stora förvåning när jag stämplar vid boet är att alla i klungan verkar ha samma andra slinga också. Den går bra. Bara sista slingan kvar nu den går också bra förutom en miss på en av kontrollerna. Så äntligen ut från boet. Kollar om kring mig vilka jag har runt mig, så känns det som att det blir en bra dag. Spikar 14 kontrollen.

På hemvägen lägger jag mig i klungan och låter de andra orientera åt mig, går bra, men när vi börja närma oss varvningen börjar jag känna av att minna vader börjar krampa. Stannar till och det släpper. Fortsätter jakten på topplaceringar. Räknar snabbt till mig att vi är allt för många om jag vill komma topp 10. Får även redda på att en klunga med 3 personer har ryckt men en lucka på 3min vid varvningen.

Kartbyte kollar kartan, ser att det inte blir några flera gafflingar i dag eftersom banan går på ett helt nytt område. Tar det säkra för det osäkra mot 21 kontrollen. Rundar höjden för att slippa belasta benen. Mot 22 ser jag en person springa alldeles förlångt bort, göt en person mindre som är med och kämpar. Ser även en klunga på 3personer springa ut från kontrollen. Spikar 22, 23 och 24 men vid 24 är vi en klunga på 7personer. Inte bra alls då måste ju inga andra personer vara framför oss förutom klungan med 3min. Samtidigt som mina vader börjar krampa ännu mera. Helvete, jag tappar klungan samtidigt som jag inte kan springa i fullfart, jag är ju så nära en 10placering. Jag hade fortfarande krafter kvar. Mitt enda hopp nu är att klungan bommar bort sig tänker jag. Börjar orientera själv sista biten. Går bra, men det går också bra för klungan de bommade inte. Kommer in på upploppet, får reda på att 4 gick i mål precis innan. Visste inte om jag var 10 eller inte, får inte någon uppmärksamhet från Forsberg. Trodde då att jag inte skulle komma topp 10, tills Daniel säger efter målgång att jag blev 10.

Var en riktigt skön prestation. Visar att jag kan vara med och slås om topp placeringarna under ett SM-lopp. Men man är lite fundersam på vad som hade hänt om vaderna inte haft kramp i slutet. Man kanske hade haft en 4 placering. Nu är det bara längta efter nya framgångar nästa år. Det är ju faktiskt ett nytt Ultralång-SM nästa år också.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s