Portugal dag 2


Portugal, en lördagskväll 22:30. Oskar svänger in till parkeringen intill en vägkrog och ställer bilen på två, eller var det tre (vissa vittnen har uppgett siffror ända upp till fem) parkeringsrutor. Han går självsäkert ut ur bilen och in på restaurangen, där han äter en portion ris med bacon.

Var det något vi lärde oss snabbt när vi kom till Portugal, var det att här gäller det att ta plats. Här ställer man inte bilen i en ruta. En ruta är ingen ruta. Här väjer man inte för framförvarande fordon när man kommer till en rondell. Man, som det heter, tutar och kör. Bokstavligt talat. Såna är reglerna i Portugal. Är man inte med på det, då kan man åka hem.

Det finns två typer av vägar i Portugal. Stora, fina, tomma motorvägar där man kan åka i timmar utan att se en bil. Tullavgift €5,20. Hastighetsbegränsning 120 (vilket vi har förstått betyder ca 200 på portugisiska). Sedan finns det långa, raka (nu snackar vi inte Södertörn-rakt, utan mer typ sprint i Humlegården), sönderkörda grus- och ”asfalt”vägar med hastighetsbegränsning 50 (vilket betyder ca 200 på portugisiska) som finns att beskåda både i städerna och i skogen. Vissa är enkelriktade. Av någon anledning inte bara i städerna, vilket vi märkte på väg till dagens träning, där vi något oväntat såg en skylt som visade enkelriktat åt fel håll när vi nästan var framme. Men det var inget hinder för några som lärt sig att ta plats. För enkelriktat, har vi lärt oss, betyder på portugisiska ”här kan man åka framåt, bakåt, uppåt och åt vilket håll man nu vill så länge man tutar och kör i 200”.

Och på tal om att tuta och köra i 200. På dagens andra träning så tog Karl täten direkt när vi körde 6 km masstart i den buskiga, flacka kustterrängen strax söder om Mira. Han ser faktiskt ruskigt vass ut när det kommer till att springa fort! Dock höll han inte hela vägen – men det är ju det vi är här för att ändra på. Mathias vann till slut en klar seger före ärkefienden Erik Pettersson, OK Denseln. Miniberzan var därefter trea strax före den fantastiska Oskar Daniels, som vann en långspurt mot den för OK Ravinen deltagande Lillbärsan. Tre Attundingar topp fem alltså. Ser riktigt bra ut.

Efter träningen var det åter dags att göra Mira när vi skulle gå ut för att äta middag. Gårdagens restaurang var stängd, och på TV:n visades ishockey, vilket var ett tydligt tecken på att ägaren inte var i närheten. Det fick bli en restaurang i kvarteret bredvid, vilket visade sig vara ett smart val. Visserligen fanns bara menyn på Portugisiska, men kyparn kunde i princip alla språk som finns. Utom möjligtvis Engelska och Svenska. Och det var faktiskt inte helt lätt att göra sig förstådd på den lilla tyska, franska och annan språkkunskap som sällskapet besitter. Men mat beställdes till slut in, ”same as him” förstod kyparn bra, och även om det blev lite rörigt med vem som skulle ha vad så var det till slut bl.a. 8 mediumstekta ”schweinfilet” (”eeh, muuu” (??)) som önskades. Ja, fläsk var det inte, nöt kanske, men mycket var det! Fyra enorma fat med mer kött än vi kunde äta.

”Two persons per plate?” frågade vi.

”Nooo”, sade kyparn och förklarade gång på gång hur det låg till med de stora portionerna. På tyska, eller var det franska? ”3 plates, 6 persons” fick han ur sig, och vi såg oförstående på. Vi tog i alla fall för oss, faten med ris och pommes frites var inte så små de heller, innan kyparn kom ut med mer kött. Inte skulle vi behöva leva på ett halvt fat kött var. Miniberzan (som har växt till sig de senaste 5 åren) visade vad han gick för – och till slut stod köttfaten tomma. Miniberzan har lärt sig att i Portugal måste man ta plats. Och ett sätt att ta plats, det är att bli fet. Något som förvånansvärt få Portugiser är, med tanke på storlekarna på deras portioner. Äter de bara en gång i veckan? Vi kan bara känna oss nöjda. Det är inte ofta man kan äta sig mätt ute när man är på träningsläger.

Den andra träningsdagen kan sammanfattas med två fina träningspass i den öppna, buskiga, sugande sandterrängen som vi har tränat de tre första passen i. Kartor finns att skåda i Attundas fantastiska kartarkiv!

//Rum 11 (Oskar, Henrik och Mathias)

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Mest klickade

    • Inget
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Gör sällskap med 7 andra följare

  • Blog Stats

    • 25 482 träffar
  • Kontakt